Financieele Dagblad en Tai Chi. In het Financieele Dagblad van zaterdag 1 april 2017 (nee, dat is geen grap) staat een artikel over de gezondheidszorg door Eduard Bomhoff, hoogleraar economie. Hierin wordt gesproken over de huidige zorg, waarin de privatisering lang geleden niet heeft geleid tot lagere kosten. Integendeel: de zorgkosten reizen de pan uit. Concurrentie levert niet op wat het zou moeten.

Ouderengymnastiek

Hierin gaat het niet direct over Tai Chi, maar wel over de preventieve gezondheidszorg en hoe landen als Zuid-Korea, China en Japan veel hogere levensverwachtingen hebben. Quote: “We moeten aan de Tai Chi, de ouderengymnastiek in het zwembad en aan het dansen met muziek op het stadsplein, activiteiten die snel mogelijk worden wanneer gemeenten met één lokale verzekeraar zaken kunnen doen.” De kern van het verhaal is dat we misschien naar een stelsel moeten zoals in Finland, Zweden en Denemarken, waar de zorg lokaal per regio of gemeente is geregeld. Hierdoor kunnen verzekeraars worden vergeleken op uitkomsten voor levensverwachtingen en overlevingskansen bij ernstige aandoeningen.

Preventie in de gezondheidszorg

Nu is preventie in de gezondheidszorg niet iets wat gepromoot wordt, laat staan vergoed. Niet door de zorgverzekeraars en niet door de regering. Er zijn slechts enkele preventieve handelingen die (deels) vergoedt worden:

  • valpreventie
  • preventief onderzoek bij bijvoorbeeld depressie en hart- en vaatziekten)

Daar houdt het dan al snel mee op. Per verzekering kan dit natuurlijk een beetje verschillen. Interessant is te zien dat bij het CZ in de vergoedingentabel aangegeven wordt dat de meest gezochte term is….: fysiotherapie.

Meest gezochte woord zorgverzekering is Fysiotherapie en oefentherapie.

Meest gezochte woord zorgverzekering is Fysiotherapie en oefentherapie.

Dat geeft direct aan waar de meeste mensen mee zitten. Problemen met – in het algemeen gezegd – het bewegingsapparaat. Iedereen heeft wel tijdens een gesprek met familie of vrienden het moment dat je hoort “ja, hij is door zijn rug gegaan”, of “niet kunnen gaan werken door de rugpijn”, etc. etc. Dan zoeken we dus bij onze zorgverzekeraar hoeveel sessies we vergoed krijgen (9, 18 of misschien wel 36) en proberen we het op die manier op te lossen. Voor acute problemen heb je zelfs geen verwijzing meer nodig, echter wel voor chronische klachten. Lekker makkelijk.

Preventie door juiste oefeningen en bewegingen: Tai Chi en QiGong

Bewegen is het antwoord. Liefst op de juiste manier, maar in ieder geval: ga bewegen. Tai Chi en QiGong zijn juist vormen van beweging die uitermate geschikt zijn voor alle leeftijden. De rustige, ontspannen bewegingen werken aan je hele lichaam. Je basis (stabiliteit en kracht in de benen) wordt er sterker van. Je balans wordt beter en je wordt je bewust van je eventueel verkeerde houding, waardoor problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Dus: Doe zoals de Chinezen: ga Tai Chi doen en realiseer een hogere levensverwachting…

Financieele Dagblad en Tai Chi

Het artikel is deels te lezen (volledig alleen na inloggen) via: Financieele Dagblad artikel