Wat is verzadigde spanning? Het menselijk lichaam krijgt in zijn leven te maken met verschillende soorten spanning van verschillende intensiteiten. De meeste spanning waar we ons van bewust zijn is stress. Dit ontstaan meestal door alle gebeurtenissen en invloeden die gedurende de dag op ons afkomen.

Er zijn drie soorten spanning:

  1. verzadigde spanning
  2. essentiële spanning
  3. dagelijkse spanning

Spanning

Spanning komt als het ware in golven. Wanneer er iets gebeurd dat we niet verwachten, stijgt de spanning en gaat weer naar beneden wanneer we een oplossing voor deze gebeurtenis hebben. Maar bij iedere gebeurtenis, iedere golf, blijven kleine restjes spanning achter in het lichaam. Deze restjes stapelen zich als het ware op in ons lichaam. Dit gebeurt ons hele leven lang. Al deze restjes spanning van al die gebeurtenissen noemen we verzadigde spanning.

Verzadigde spanning

Verzadigde spanning is een soort spanning die je niet voelt, maar die zich langzaam opbouwt en stijgt steeds hoger tijdens ons leven. Dit is gevaarlijke spanning. Het heeft invloed op alle weefsels en op alle niveaus van het lichaam en is verantwoordelijk voor veel lichamelijke, fysieke en psychische problemen die uiteindelijk kunnen resulteren in ziektes.

Verzadigde spanning uit zich uiteindelijk als een ziekte, wanneer de hoogte van de spanning boven een bepaald niveau komt. Daarvoor zijn er echter al signalen zoals allerlei lichamelijke klachten, maar ook bijvoorbeeld niet kunnen creëren, geen veranderingen kunnen accepteren, moeilijk met de dag kunnen starten of ons beperkt voelen in onze dagelijkse bewegingen en minder goed kunnen omgaan met moeilijke of nieuwe situaties. Je voelt je alsof je ‘vast’ zit.

Figuur verzadigde spanning;

effecten in verschillende stadia van uitbarsting.

Stresseffecten

Basis stresssymptomen

       moeilijk besluiten kunnen nemen           verminderde creativiteit               gevoel dat je iets mist

Geen medische verschijnselen

         vermoeidheid                          niet goed kunnen slapen                  moeite om de dag te starten

Medische syptomen

       schade aan het lichaam                      depressie / angst                             zonder symptomen effecten

 

Essentiële en dagelijkse spanning

Naast verzadigde spanning zijn er nog twee soorten spanning:

  • Essentiële spanning. Dit is een kleine spanning. Een vaste soort spanning die nodig is om normaal te kunnen functioneren en geeft geen schade.
  • Dagelijkse spanning of normale spanning. Dit is eigenlijk een vorm van stress en verandert met ons mee door de dag. Je voelt het direct en manifesteert zich in verschillende hoogtes. Het effect ervan is vaak kort, maar heeft uiteindelijk wel effect op de hoeveelheid verzadigde spanning die we in ons lichaam hebben.

 

Grafiektypes van spanning in een persoon

spanning

 

Om de verzadigde spanning in ons lichaam te verwijderen is er een proces dat we ontspannen noemen of bewustwording, alertheid, ‘wakker worden’.

Dit is geen normaal proces. De meeste van ons kennen dit niet en hebben hierin begeleiding nodig. Het proces van ontspannen van het lichaam gebeurd in stappen of als het ware in verschillende lagen:  zowel op fysiek, emotioneel als ook psychisch (gedachte/denken) niveau.

Door het spanningsproces leren we om te functioneren (in lage drukte of: het dagelijkse leven), maar in iedere situatie ontstaat toch steeds verzadigde spanning. Het ontspanningsproces helpt de verzadigde spanning in de middenlaag te verminderen en het effect op de stress in het dagelijkse leven op te vangen, te verwerken. Het lichaam zal beter in staat zijn te reageren op invloeden in het dagelijkse leven, waardoor het lichaam fysiek en psychisch sterker wordt en allerlei ziektes of medische problemen voorkomen kunnen worden.

Grafiek verschillen spanning – ontspanning

 spanning