Er zijn veel theorieën over de oorsprong van ‘Acht Stukken Brocade’ (Eight pieces of Brocade, ook wel Ba Duan Jin genaamd of Eight Silken Movements of Eight Treasures Exercises) en hoe deze is ontwikkeld. In de oude Qigong (Chi Kung, of Dao-yin)-beweging bestonden al vele honderden jaren militaire oefeningen, rituelen, Chinese medische theorieën en boeddhistische en Taoïstische oefeningen. De oudheidkundige begrippen van deze vormen van Qigong- oefeningen (energie, Qi, ademhaling) waren Dao Yin (leiden, ademhaling en rekken/strekken) of Daoqi Yinti (leidt de Qi en strek/rek het lichaam) of Yang Sheng Fa (oefeningen voor langer leven) of Neidan (inwendige chemie).

Acht stukken Brocade

Literatuur van meer dan 2.500 jaar geleden spreekt al over gezondheids- en fitnessoefeningen en –bewegingen die sterk lijken op die uit de Acht Stukken Brocade.

De Acht stukken Brocade zijn ruim duizend jaar geleden ontwikkeld tijdens de Song dynastie (van 960 tot 1279 na Christus). Waarschijnlijk door de beroemde generaal Yue Fei (1103 – 1142 AD*). Yue Fei was negen toen hij het leger in ging en klom snel in rangen omhoog. Toen hij zesentwintig was, was hij generaal. Hij ontwikkelde de Acht Stukken Brocade om zijn manschappen, die vaak slecht getraind waren, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel sterker te maken. Naar verluid waren er oorspronkelijk twaalf oefeningen, die op een krachtige manier werden uitgevoerd met volle ‘bepakking’ op het lichaam. Generaal Yue Fei is uiteindelijk maar 39 jaar jong geworden, want hij was ter dood veroordeeld door de jaloerse magistraat Qin Hui van het hof, die bang was dat Yue Fei te machtig en gevaarlijk zou worden.

Terug naar het heden. De effectiviteit op de gezondheid van het en voordelen voor het lichaam is echter significant en wordt in China tot op de dag van vandaag in de traditionele Chinese Geneeskunde gebruik gemaakt van ‘medical Qigong’, oftewel medische toepassingen van Qigong. In het bijzonder voor de inwendige organen, zoals de lever, nieren, mild, het hard en de longen. Naast een staande versie van de Acht Stukken Brocade, is er ook een zittende. Speciaal voor de gewonde soldaten die niet konden staan.

Wat is Brocade?

In China, een Brocade is een luxe kledingstuk dat ook vroeger al bestond. ‘Elegante en geraffineerde ontwerpen met mooie kleuren die doen denken aan de wolken in de lucht. Vaak wordt ook wel over ‘cloud brocade’ of ‘cloud silk’ gesproken. Traditioneel handgemaakte zijden kleding die ook door de keizerlijke familie in de Ming en Qing dynastie werden gedragen.

Stel je voor dat je zo’n duur, mooi zijdezachte Brocade kledingstuk draagt dat je beschermt tegen ziektes. Dat is de gedachte achter Acht stukken Brocade. Het behoudt en verbetert je gezondheid.

Brocade silk

Brocade silk

Aandacht bij Acht Stukken Brocade

Probeer de aandacht tijdens de oefening te leggen op concentratie en het focussen van je gedachten. Bij de concentratie hoort:

 • Beweeg bewust, met opzet
 • Vertraag de bewegingen nog meer
 • Doe de bewegingen op gezette tijden en met regelmaat

Chinese Qigong literatuur spreekt vaak van “Yi leidt Qi”, oftewel de geest (Yi) leidt de Qi. Bewustzijn, alertheid en een open geest (zonder oordeel) speelt hier een rol. Beweeg met intentie. Stel je de beweging voor en voer die dan exact zo uit. Beeld je in dat je een chirurg bent met een operatiemes en dat je de snede exact zo maakt zoals het moet. Zo nauwkeurig en bewust moet je bewegen.

Het gebruik van spierkracht, overdreven strekken of plotselinge bewegingen werken averechts. Ontspan, adem natuurlijk, rustig en diep, beweeg langzaam, voel je een met de aarde of voel alsof je beweegt als water, zacht en stil.

Meditatie in beweging

Tai Chi, Qigong en dus ook Acht stukken Brocade noemen we ook wel ‘Meditatie in beweging’. Probeer dan ook gedachten vrij te maken. Merk je toch dat de zorgen en druk van alledag je geest inkruipen? Neem ze dan voor lief, constateer dat ze er zijn, maar laat ze daarna los en probeer weer in het heden en bij de beweging te zijn. Maak je geest leeg van alledaagse zorgen en realiseer kalmte, innerlijke rust en probeer niet te denken. Voel je lichaam en geniet van het moment en de bewegingen. Ben aanwezig in het hier en nu.

De oefeningen zijn (de namen kunnen hier en daar verschillen, afhankelijk van de vertalingen):

 1. Twee handen houden de hemel omhoog (Two hands hold up the Heavens)
 2. Span de boog en schiet de havik (Drawing the bow to shoot the hawk)
 3. Scheidt de hemel van de aarde (Separate Heaven and Earth)
 4. Uil kijkt achterom of scan de horizon (Wise Owl Gazes Backwards)
 5. Draai het hoofd en zwaai met de staart (Sway the Head and Shake the Tail)
 6. Beide handen pakken de voeten (Two Hands Hold the Feet)
 7. Bal de vuisten en stoot met vuur in de ogen (Clench the Fists and Glare Fiercely)
 8. Laat de rug 7 keer schokken en honderd ziektes verdwijnen (Bouncing on the Toes)