Twee handen houden de hemel omhoog (Two hands hold up the Heavens)

Kies een positie van de benen/voeten zoals je zelf het comfortabelst vindt. Meestal zeggen we ‘voeten schouderbreed’, maar bij deze oefening mag het ook smaller of wat breder zijn. Voor deze oefening is dit niet zo van belang.

De handen grijpen losjes in elkaar en glijden langs het midden van het lichaam naar boven naar de hemel en strekken zich zachtjes uit naar boven. Breng daarna de handen terug naar beneden en herhaal de oefening langzaam. Adem in tot de handen bij je hart zijn en adem uit bij het naar boven strekken.

Ga bij het naar boven strekken op de tenen staan. Kom daarna terug op de voeten en draai vanuit je Dantian naar links (adem uit); terug naar het midden (adem in) en draai naar rechts (adem uit). Een andere variatie is naar links en rechts buigen om nog meer rekking te krijgen aan één kant en ‘persen’ van de andere kant. Visualiseer bij deze oefening dat je niet met je handen naar boven strekt en op de tenen gaat staan, maar dat je met je gedachten helemaal via je armen naar de hemel gaat en via je benen en tenen de grond in. Hierdoor stimuleer je de Qi van boven naar beneden in je lichaam.

Acht stukken Brocade oefening 1; Voordelen/werking:

Deze eerste oefening is belangrijk voor ons bovenlichaam. Hierin zitten al onze inwendige organen, met de ribben erom heen. De Chinezen noemen het hele bovenlichaam vanuit de traditionele Chinese geneeskunde: ‘triple  burner’.

Triple Burner / meervoudige verwarmer

In het Nederlands is dit begrip onbekend, maar in de Tai Chi en Qigong spreken we meestal van ‘meervoudige verwarmer’. Van de keel omlaag tot aan de onderkant van het borstbeen is de ‘bovenste verwarmer’. Van het borstbeen tot de navel is de ‘middelste verwarmer’ en van de navel tot de liezen is de ‘onderste verwarmer’. Dus:

  • Bovenste verwarmer – keel tot borstbeen
  • Middelste verwarmer – borstbeen tot navel
  • Onderste verwarmer – navel tot lies

De meervoudige verwarmer is dus de romp, het bovenlichaam, omringd door de ribben met daarbinnen de organen. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt dit gezien als een orgaan. Hierin verschilt de traditionele Chinese geneeskunde met de westerse geneeskunde. Het concept van de Chinese geneeskunde is gebaseerd op de functie van een orgaan en niet alleen maar hoe het eruit ziet. Het hart is dus niet alleen het hart op zich, maar alle functies gerelateerd aan de functie van het hart wordt ook als orgaan gezien.

Deze oefening ontspant de spieren en rekt de armen, benen en romp. Door op de tenen te gaan staan wordt bovendien de balans verbeterd. Acht stukken Brocade oefening 1 reguleert de drievoudige verwarmer en zo de interne organen. Bij het bol maken van de rug, wordt tevens het MingMeng-punt op de rug geactiveerd en geopend waardoor de stroming van Qi verbetert.