Span de boog en schiet de havik (Drawing the bow to shoot the hawk)

Span de boog en schiet de havik is de tweede oefening uit de Qigong-set “Acht stukken Brocade”. Het imiteert het spannen van een boog en schieten van een pijl. Deze oefening was in het vroege verleden van de Chinezen erg belangrijk in tijden van oorlog. De soldaten moesten goed en doeltreffend hun pijlen kunnen afschieten naar de vijanden. Sterke spieren in de (onder)rug en armen waren noodzakelijk voor de stabiliteit en om goed te kunnen richten.

Voor deze oefening “Span de boog en schiet de havik” staan we in een iets bredere stand (ook wel ‘ruiter stance’ genaamd). De handen komen voor het lichaam omhoog. Handpalmen naar binnen gedraaid en ontmoeten elkaar voor de borst, waarbij de rug licht naar voren gebogen is en het bekken naar binnen (ronde rug) is. Tijdens het spannen van de boog, komt de rug recht en draait het bekken naar achter (holle rug). De ‘trek’hand opent naar achter en de ‘schiet’hand strekt zich met de één of twee vingers wijzend of naar boven gericht. We komen iets omhoog uit van de stance, maar de knieën blijven licht gebogen.

Daarna terug naar de starthouding met ronde rug en ontspannen. We zakken iets dieper in de stance. Doe hetzelfde naar de andere kant. Adem in bij het ontspannen met ronde rug en adem uit bij het ‘schieten’. Alles langzaam en zacht.

Acht stukken Brocade oefening 2: Voordelen/werking:

Deze beweging “Span de boog en schiet de havik” opent de borstkas en de longen en zorgt voor een betere zuurstofopname. Het brengt de rugspieren en ruggengraat in lijn. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en de nieren worden zacht gemasseerd door de draaiing van de rug. Schouders en armen openen en worden zacht gestimuleerd. Het versterkt de spieren van de rug en de schouders, de armen, polsen en vingers. Door de bredere stance wordt ook de basis, de beenspieren versterkt.