UMC Sint-Pieter eerste ziekenhuis dat met Qigong therapie uitpakt

Zhineng Qigong therapie

Sinds het begin van dit jaar pakt het Brusselse ziekenhuis UMC Sint-Pieter uit met een nieuwe traditionele Chinese Qigong therapie. Het is de eerste keer dat zo’n behandeling wordt uitgevoerd in België, zegt dokter Marie-Paule Guillaume van inwendige geneeskunde, de drijvende kracht achter het project. Qigong vormt naast acupunctuur, traditionele massage, dieet en farmacopee een van de vijf pijlers van de Chinese traditionele geneeskunde. Sinds enkele maanden worden de patiënten op de afdeling geriatrie, oncologie en longrevalidatie enkele keren per week onderworpen aan deze “gezondheidsgymnastiek”, onder leiding van Guillaume. Guillaume is zelf al enkele jaren een beoefenaar van de behandeling. Het hielp haar om haar van enkele pijntjes, zoals hoofdpijn of rugpijn, af te helpen. “Daarom wou ik het introduceren in het ziekenhuis, als preventiemechanisme en om het dagelijkse leven van de patiënten te verbeteren.”

Op dit moment zijn nog er nog maar enkele leden van het verzorgend personeel opgeleid door de Belgische Federatie voor de Gezondheidsqigong. Guillaume hoopt om de techniek ook in andere afdelingen van het ziekenhuis te introduceren en dat de behandeling ook navolging krijgt in andere ziekenhuizen.

Bron: St Piere UMC Brussel


Qigong therapie / Qigong oefeningen bij Health Secrets

Bij Health Secrets werken we al jaren met Qigong oefeningen om lichaam en geest te versterken. Er zijn heel veel verschillende oefeningen, die elk een ander deel van het lichaam, spieren, gewrichten, botten en ruggenwervel ondersteunen. Ook de lichaamsbalans wordt verbeterd. Sommige oefeningen word en op de bal van de voet gedaan, heen en weer ‘geschommeld’ en dat zelfs met de ogen dicht. Ga maar eens op één been staan en doe dan je ogen dicht. De kans is groot dat je direct omvalt en je snel je ogen weer dicht doet. Bij regelmatige Qigong therapie zul je merken dat je balans steeds beter wordt.

Daarnaast zorgen de bewegingen voor een verbeterde stroming van de Qi in het lichaam en heft het blokkades op. Met name Zhineng Qigong (dit wordt ook wel medische Qigong genoemd) is een krachtige vorm van Qigong therapie waar veel mensen baat bij kunnen hebben.

Ook bij Health Secrets maken we in de lessen regelmatig gebruik van Zhineng Qigong. Interesse? Neem dan contact op of schrijf je in voor één van de workshops.