Oefeningen voor de rug kunnen helpen om rugklachten te verminderen of verhelpen. Maar het is natuurlijk nog beter om rugklachten helemaal te voorkomen. Deze oefeningen zijn hier bijzonder voor geschikt.

De bedoeling van deze rug oefeningen is om deze weer los en flexibel te maken in alle richtingen. De beginpositie is de zogenaamde ‘horse stand’, ofwel paarden-stand. Denk dat je op een paard zit, waarbij je rug een klein beetje hol is.  Vanuit deze positie gaan we met de armen in een ronde boog naar voren… Adem in bij het naar voren buigen met bolle rug; linkerhand boven; rechterhand onder. Rechterhand gaat naar de linkerschouder en de linkerhand naar de rechterheup. Dan kom je recht en draait je handen in een cirkel ‘pak de (grote) bal vast’ en wissel…

adem in…

adem uit…

Pak de bal – Qigong oefeningen voor de rug

Bij de volgende oefening, gaat de hand bij de heup ‘binnendoor’ naar boven. De ene hand wijst naar het plafond, de andere drukt naar beneden. Hiermee rekken we de ruggengraat zijdelings. En weer de bal pakken… Handen binnendoor en naar boven; de andere drukt naar beneden – adem uit.

En natuurlijk dezelfde beweging naar de andere kant. Ronde rug (schildpadrug), adem in. hand naar boven en adem uit…

Als extra rekking kun je ook naar je hand dat naar boven wijst kijken. Hierdoor wordt de ruggenwerven een klein beetje zijwaarts gestrekt. Op deze manier wordt de ruggenwervel zachtjes gerekt en gestrekt.

De volgende oefening is bijna hetzelfde…

We zetten de handen op de bovenbenen met de duim naar binnen. We maken een holle rug en ademen in