Zhineng Qigong oefening deel 1 van level 1

Aan het einde van de opening (zie de video over de Zhineng QiGong opening) eindigen we in deze positie. Met de handen tegen elkaar en de onderarm horizontaal. Vanaf hier begint Zhineng Qigong oefening 1 van level 1.

Zhineng Qigong oefening deel 1 van level 1

We beginnen de Zhineng Qigong oefening door de handen naar voren te draaien en de armen naar voren te bewegen (vingers wijzen naar voren). We openen de handen, door vanaf de pink de vingers langzaam naar buiten te draaien. Pink, ringvinger, middelvinger… Dan draai je de palmen naar voren. Je moet nu ongeveer door de driehoek die ontstaat door je vingers kunnen kijken. Dan open je de hand door eerst de wijsvinger en dan de duim ‘los’ te laten. Handen/armen zijn nu schouderbreed, met de handpalmen naar voren en de vingers naar boven gericht.

Pull Chi

De volgende beweging is het trekken en duwen van de Chi. De beweging begint vanuit de schouder. Naar boven, naar achter, naar beneden en naar voren, draait de schouder een rondje. Tegelijkertijd ‘trek’ je met de hand aan de Chi. Hierdoor wordt het punt Laogong, in het midden van je handpalm, gestimuleerd. De vingers gaan licht naar binnen, alsof ze de Chi vastpakken en meetrekken. De ellebogen gaan licht mee in de beweging, maar de beweging begint vanuit de schouders. Deze beweging wordt drie keer gedaan (zoals alle delen van de Zhineng Qigong oefeningen).

Na drie keer (handen blijven op schouderbreedte) open je de handen door ze onder een hoek van 45 graden naar buiten en terug te draaien. Na drie keer gaan de handen naar de zijkant. De handpalmen naar buiten gericht, de vingers naar boven.

We vervolgen de Zhineng Qigong oefening met weer een ‘pull chi’ beweging. De schouders maken weer (net als hierboven) een draaiende beweging en tegelijkertijd komen de handen (trekken aan de Chi) naar binnen en duwen licht naar buiten.

Lifting Chi

Na drie keer gaan de handen naar boven, weer onder een hoek van ongeveer 45 graden, met de palmen naar buiten en vingers naar boven. De handen draaien (begin de draai vanuit de pink), waardoor de palmen naar boven wijzen. Dan bewegen de handen in een boog naar boven. Alsof er een grote bal tussen zit, blijven de handen boven het hoofd. Met de middelvinger maken we in onze gedachten contact met het punt op ons hoofd: Baihui (Gv 20). Op dit punt blijven we één ademhalingscyclus (in-uit) staan. Daarna laat je langzaam je handen langs het lichaam naar beneden gaan tot bij je navel. Maak met de middelvinger contact met het punt Duqi (Cv8). Breng energie naar de Dantian.

Draai met de middelvingers een cirkel vanaf punt Duqi (navel) naar achter op de rug naar punt Mingmeng en geef een lichte druk op dit punt. Daarna beweeg je de handen via de achterkant van het lichaam helemaal naar beneden. Buig met je rug en knieën mee. Zet de handen met de palm naar beneden (punt Laogong) op de bovenkant van de voeten. Maak een cirkel met je achterwerk (naar boven, naar achter, beneden en naar voren). Weer drie keer.

Daarna gaan de handen aan de binnenkant van de benen naar boven, terwijl we langzaam recht komen. De middelvingers eindigen weer op punt Duqi (navel) met een lichte druk. De handen ontspannen zich en eindigen langs het lichaam.

Tot zo ver Zhineng Qigong oefening 1 van level 1.

Achtergrond informatie over de genoemde acupunctuurpunten en bijbehorende meridianen:

Laogong (PE 8)

Midden in de palm van je hand ligt het punt Laogong, ofwel ‘Palace of Toil’ (pericardium (PE) meridiaan). Daar waar de middelvinger je palm raakt is het Laogong punt (PE 8).

Baihui (Gv20)

Het acupuctuurpunt Baihui ligt boven op je hoofd, in het verlengde van je ruggenwervel en ligt op de ‘Governing Vessel’. In de traditionele Chinese Geneeskunde wordt dit punt gebruikt voor hoofdpijn, duizeligheid, oogpijn, geïrriteerde ogen.

Mingmeng (Gv 4)

Het punt Mingmeng wordt ook wel ‘Life gate’ of Poort van het leven genoemd en ligt op de Governing Vessel (Gv). Het ligt precies tegenover de navel op je rug.


Hieronder is video van Zhineng Qigong level 1 – opening te zien: