Opening: Borstel de Knie

Bij de opening van de oefening Borstel de Knie, draait het bovenlichaam iets naar links, 8 uur. De rechterhand beweegt daarbij omlaag, de linker omhoog. Het bovenlichaam draait vervolgens weer naar rechts, 11 uur, de rechterhand gaat voor de buik langs en wordt vervolgens met licht gebogen elleboog en schuin omhoog wijzende handpalm ter hoogte van het oor geheven, terwijl de linkerhand in een vloeiende lijn eerst omhoog en daarnaar weer omlaag beweegt. De handpalm wijst schuin naar beneden.

Fase 2: Borstel de Knie

Draai het bovenlichaam naar links, 9 uur. De linkervoet maakt een pas in de richting van 8 uur, om een buiging naar links in te leiden. Op hetzelfde moment passeert de rechterhand het rechteroor en beweegt ter hoogte van de neus naar voren. De handpalm wijst naar buiten. De linkerhand gaat naar beneden en draait van binnen naar buiten om de linkerknie tot voor de linkerheup, waarbij de handpalm omlaag wijst: Borstel de Knie.

Fase 3: Borstel de Knie

Met licht gestrekte rechterknie het bovenlichaam naar achteren verplaatsen (alsof u gaat zitten) en het gewicht overbrengen op het rechterbeen. De linker voorvoet opheffen en naar buiten draaien, waarnaar u de voet weer stevig op de grond plaatst. Het been langzaam iets door laten buigen, het bovenlichaam naar 7 uur wenden en het lichaamsgewicht verplaatsen naar het linkerbeen. De rechtervoet langzaam naast de linker brengen en de tenen op de vloer plaatsen. Op hetzelfde moment de linker handpalm naar boven draaien en de linkerhand met lichtgebogen elleboog zijdelings opheffen tot schouderhoogte, waarbij de handpalm schuin naar boven wijst. De rechterhand beschrijft intussen, in overeenstemming met de draai die het lichaam maakt, een boog schuin naar boven, gaat vervolgens naar links onder en komt tenslotte met schuin naar beneden wijzende handpalm terecht links voor de borst. Kijk naar de linkerhand.

Aansluitend worden de bewegingen  in spiegelbeeld herhaald. Daarna herhaalt u ook nog  een keer.

Denk er voortdurend aan dat het bovenlichaam rechtop dient te blijven wanneer u de handen naar voren uitstrekt. Heupen en taille moeten geheel ontspannen zijn. Bij het naar voren brengen van de handpalmen moet u de schouders en de elleboog omlaag houden. De bewegingen van de handpalmen dienen te worden gecoördineerd met die van de heupen en de benen. De afstand tussen de hielen mag niet minder zijn dan 30 centimeter. Bij het einde van de oefening kijkt u opnieuw in de richting van 9 uur.