Jaag de aap weg

Voor iemand die niet aan Qigong of Tai Chi doet, zal deze titel “Jaag de aap weg” vreemd klinken. In de verschillende sets van Tai Chi en de oorspronkelijke bewegingen van de Qigong worden de bewegingen vaak genoemd naar de bewegingen die dieren maken. Hiermee konden de mensen vroeger, toen er nog geen internet en Youtube was, de bewegingen beter onthouden. Jaag de aap weg, Kraanvogel spreidt de vleugels, beweeg de handen als wolken… Met een beetje verbeelding en training kun je er de oefeningen gemakkelijk bij onthouden.

De Qi Gong-beweging “Jaag de aap weg”, of “Repulse Monkey” is een afwerende beweging. Wanneer de beweging stilstaand wordt uitgevoerd, houdt men de linkerarm naar achter, rechter naar voren, met de handpalmen naar boven. Daarna beweegt de linkerarm langs het oor naar voren, met de handpalm naar voren gestrekt. Alsof er een stoot met de handpalm wordt gegeven (alleen maar in gedachten). Daarna de andere richting, met rechts naar achteren en links naar voren.

De beweging Jaag de aap weg kan ook lopend worden gedaan. In dat geval doen ook de benen mee: Je ‘zit’ op je linkerbeen en tilt het rechter iets op, terwijl de linkerarm naar achteren gaat en de rechter naar voren. Je maakt je iets kleiner. Daarna stap je met de opgetilde rechtervoet naar achteren en beweeg je met je linkerhand weer op dezelfde manier naar voren. Daarna de linkervoet optillen en de rechterarm naar achter en linker naar voren… etc.

Het correct uitvoeren van de Qigong bewegingen kan het best worden aangeleerd door een geoefend Tai Chi en Qigong leraar. Neem contact op met Health Secrets https://health-secrets.nl/contact/ of kijk hier voor de locaties.


Ga naar de volgende oefening: Beweeg je handen als wolken